DSÖ Genel Direktörü: Koronavirüs ölümlerini önlemek için şimdi her ülkenin 6 adım atması gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 salgını hakkında halkı güncellemek için bir medya brifingi düzenledi. 25 Mart Çarşamba günü 18.30’da canlı olarak yayınlandı.
Genel Direktör, her ülkenin virüse karşı savaşmak için kendine özgü ihtiyaçlarını yerine getirmesi ve alması gereken altı adımı açıkladı.
Bu hafta bir milyardan fazla yeni insan sokağa çıkmıyor, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) basit bir talebi var: Bu fırsatı boşa harcamayın.
Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, sokağa çıkmama gibi fiziksel uzaklaştırma önlemlerinin yalnızca virüsün yayılmasını yavaşlattığını söyledi. Onu yok edemezler. İptal edilen etkinlikler, kapalı okullar ve evde kalma emirleri, ülkelere virüse karşı hedefli önlemler geliştirmeleri için zaman kazandırır.
DSÖ Genel Müdürü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, kısıtlamaların ikinci bir fırsat penceresi yarattığını söyledi. Ancak bildirilen vakaların bu hafta 450.000’in üzerine çıkmasıyla, bu pencere kapanıyor.
“Daha önce birçok pandemi ve krizin üstesinden geldik,” dedi Genel Müdür. “Biz bunun da üstesinden geleceğiz. Soru, ne kadar büyük bir bedel ödeyeceğimizdir.” ifadesini kullandı.
“Şimdiden 16.000’den fazla canımızı kaybettik” diyerek şöyle devam etti: “Daha fazla kaybedeceğimizi biliyoruz. Daha ne kadar kaybımızın olacağını yapacağımız eylemler ve alacağımız kararlar belirleyecek.” dedi.
Genel Müdür, bu amaçla, herhangi bir ülkenin büyüklüğü veya senaryosuna bakılmaksızın virüsle savaşmak için atabileceği altı adımı özetledi.
- Halk sağlığı gücünüzü genişletin, eğitin ve konuşlandırın.
- Her şüpheli vakayı bulmak için bir sistem uygulayın.
- Test kapasitesini ve kullanılabilirliğini artırın.
- Hastaları tedavi etmek ve izole etmek için kullanacağınız önemli tesisleri belirleyin ve uyarlayın.
- Temas etmiş kişileri karantinaya almak için açık bir plan geliştirin.
- Hükümetin tamamını COVID-19’u baskılama ve içeren vakalara tekrar odaklayın.
Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülke, ekonomiyi desteklemek için kısıtlama önlemlerini kaldırmayı tartıştı. Bu kararla boğuşan ülkeler için, Genel Direktör, “bulmak, izole etmek, test etmek, tedavi etmek ve izlemek için agresif tedbirlerin aşırı sosyal ve ekonomik kısıtlamalardan sadece en iyi ve en hızlı yolu değil, bunları önlemenin en iyi yolu olduğunu” ifade etti.
Hedefli bir yaklaşım “sonsuz” kısıtlanma döngüsünü önleyebilir. Genel Müdür, “Bu önlemler aktarımı bastırmanın ve durdurmanın en iyi yoludur, böylece kısıtlamalar kaldırıldığında, koronavirüs yeniden ortaya çıkmıyor” dedi. “Herhangi bir ülkenin ihtiyacı olan son şey okul ve işletme açmak, sonrasında yeniden salgının başlamasıyla da tekrar kapatmak.”
Ayrıca, bir çözüm her zaman bir ülkedeki her alan için uygun değildir. Yetkililer, Çin’in virüse dayalı olarak ülkenin farklı bölgelerinde farklı kısıtlama önlemleri uyguladığını belirtti. Daha sonra yavaş yavaş kısıtlamaları kaldırdı. Ülke, son zamanlarda Hubei eyaletindeki sert kısıtlama emirlerini hafifletti. Wuhan hala birçok kısıtlama ile karşı karşıya.
DSÖ yetkilileri, yetkililerin her şüpheli vakayı “test etme, test etme, test etme” konusundaki resmi önerilerinin, virüsün yaygın topluluk aktarımı yaptığı alanlarda bunaltıcı görünebileceğini kabul etti.
Çok büyük salgınların olduğu yerlerde, yetkililer, ülkelerin taktiklerine öncelik vermeleri gerektiğini söyledi, ancak yayılım hızı düşük olan alanların korunduğundan emin olun. DSÖ Teknik Sorumlusu Dr Maria Van Kerkhove “Çok zor,” dedi. “Ama yapabileceğiniz şeyler var.”
Genel Direktör, 130 ülkenin hala 100’den az vakanın olduğunu vurguladı. Virüsün sağlık sistemlerini ezdiği İtalya gibi ülkelerde bile, her bölge yaygın enfeksiyonla karşılaşmaz.
DSÖ Sağlık Acil Durum Programı Genel Müdürü Michael J. Ryan, Hindistan’ın, yeni sokağa çıkma yasağı ve 600’den fazla vaka ile, virüsle savaşmak ve 1,3 milyar sakinini korumak için iyi bir konumda olduğunu söyledi. Hindistan, hedeflenen önlemlerle çocuk felcinden kurtuldu, bütün köyler için gereken ihtiyaçları belirledi.
Ryan “Bir çıkış yolu var,” dedi.