Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen Hindistan’da günlük aldıkları yevmiye ile yaşamaya mahkum olan yoksullar Modi hükümetinin verdiği yardım sözüne rağmen “salgından önce açlıktan öleceğiz” diyerek salgının ekonomik yükünü yoksulların üstlendiğini gösterdi.
BBC’den Vikas Pandey’in günlük yevmiye kazanan fakat sokağa çıkma yasağı nedeniyle onu da alamayacak olan çalışanlarla yaptığı mülakat güvencesiz çalışanların salgın sürecinden nasıl etkilendiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Mülakat yapılan emekçilerden biri günlük 8 dolara karşılık gelen 600 rupi kazandığını ve bununla 5 kişiye baktığını belirterek “Koranavirüs tehlikesini biliyorum ama çocuklarımı aç bırakamam.” dedi.
Çekçek sürücülüğü yapan bir diğer emekçi ise son dört gündür hiç para kazanmadığını ve hükümetin para verecek olmasına rağmen ne zaman ve nasıl vereceği belli olmadığı için ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda olduğunu söyledi.
Temizlikçi dükkanında çalışırken dükkan kapandığı için işsiz kalan bir diğer emekçi ise yoksulların bu dönemde içinden geçtiği belirsizliği “Dükkan iki gün önce kapandı ve bana para vermediler. Ne zaman açılacağı da belli değil. Çok korkuyorum. Ailem var. Onlara ne yedirip içireceğim?” sözleriyle ifade etti.
Milyonlarca insanın gündelikçi olarak çalıştığı Hindistan’da salgına karşı alınan önlemler nedeniyle üç hafta boyunca aç kalmaya mahkum edildi. Dünya Çalışma Örgütü (ILO)’ne göre Hindistan’ın işgücünün en az yüzde 90’ı, temizlik, güvenlikçilik, çekçek sürücülüğü, çöp toplayıcılık, ev işçiliği gibi düzensiz işlerde çalışıyor.