Bakanlar Kurulu’nun Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında dün akşam aldığı kamu ve özel sektör çalışanlarının 27 Mart’a kadar idari izinli sayılması kararını patronların bir çok iş yerinde uygulamadığı gelen bilgiler arasında.
Sermaye İşçilerin Canını Hiçe Sayıyor
Dünya genelinde binlerce kişinin hayatına mal olan virüs salgınının yaşandığı bir süreçte dahi sermaye işçilerin canını hiçe sayıyor.
Bir çok patronun alınan idari izin kararına rağmen işçileri çalıştırdığı, işçileri ödeneksiz izne çıkardığı veya işten çıkardığı gelen bir diğer bilgi.
Patronun işçiyi işten çıkarması durumunda işçilerin maaşının 2/3’ünü 120 gün boyunca Sosyal Sigortalar’dan alma hakkı bulunuyor.
İşten Çıkarılam İşçi Maaşının 2/3’ünü Sigortalardan Alır
Öte yandan patronların alınan idari izin kararına uyması halinde, işçinin idari izinli sayılan her gün için maaşını yarısını ödemekle yükümlü olduğu ancak sigorta yatırımlarını yapma yükümlülüğünün ortadan kalktığı yasayla düzenleniyor.
Oysa idari izin kararı uyarınca işçilerin idari izinli sayıldığı günlerdeki maaşının yarısı İş Yasası’na göre patronlar tarafından ödenmek zorunda.
İdari izinli olması gerekirken çalıştırılan, ödeneksiz izne yollanan veya işten durdurulan işçilerin ise nereye başvuracağı hakkında hükümetten herhangi bir açıklama henüz yok.
Karara uymayan iş yerlerine hukuki işlemi yapacak olan kurum ise Polis.
Özellikle Kıbrıs’ın kuzeyindeki tüm kazalarda restoranların açık olduğu ve inşaatların yapımına devam edildiği gözlemlenirken sermayenin insan hayatı pahasına tek derdinin kar yapmak olduğu bir kez daha kanıtlanıyor.
Alınan karara uymayan patronlara hükümetin herhangi bir yaptırım uygulayıp uygulamayacağı ise merak konusu.
İş Yasası 26. Madde:
Bu Yasanın 14’üncü maddesinin (4)’üncü fıkrasında öngörülen zorlayıcı nedenler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılamayan işçiye işveren tarafından iki haftaya kadar her gün için en az yarım ücret ödenir.”